Johnny Depp Menang Saman Ke Atas Bekas Isteri, Amber Heard

Pelakon terkenal Johnny Depp akhirnya menang saman terhadap bekas isterinya Amber Heard.

Dia telah dianugerahkan $15 juta oleh mahkamah – terdiri daripada ganti rugi pampasan $10 juta dan ganti rugi punitif $5 juta lagi – tetapi hakim mengehadkan jumlah maksimum ganti rugi mengikut had undang-undang,  berjumlah $10.35 juta sahaja.

Depp telah menyaman Heard sebanyak $50 juta (£38.2 juta) berhubung artikel yang diterbitkan dalam The Washington Post pada Disember 2018, di mana dia dirujuk sebagai “Public figure yang mewakili penderaan domestik”.

 johnny depp, amber heard

Amber Heard pula telah dianugerahkan $2 juta dalam saman balasnya terhadap Johnny Depp.

“Sejak awal lagi, matlamat untuk membawa kes ini ke mahkamah adalah untuk mendedahkan kebenaran, tanpa mengira keputusannya,” kata Johnny Depp. “Saya berasa tenang kerana mengetahui akhirnya saya telah mencapainya.” Katanya lagi.

Amber Heard pula kelihatan kecewa di mahkamah ketika keputusan dibacakan.

“Saya sedih saya kalah dalam kes ini. Tetapi saya lebih sedih lagi kerana saya nampaknya kehilangan hak yang saya fikir saya ada sebagai orang Amerika – untuk bercakap secara bebas dan terbuka.”

amber heard, johnny depp

Depp tidak berada di mahkamah untuk mendengar keputusan juri.

Ruangan Heard tidak menyebut nama Depp di dalam artikelnya yg diterbitkan pada tahun 2018, tetapi dia berhujah ia adalah contoh “fitnah secara tersirat” kerana sebahagian ruangan itu merujuk kepada dakwaan penderaan yang dibuatnya terhadapnya berikutan perpisahan mereka pada 2016.

Heard membuat tuntutan balas sebanyak $100m (£76.4m) berhubung kenyataan yang menggelar dakwaannya sebagai penipu yang dibuat oleh peguam bekas suaminya yang diterbitkan dalam cerita Mail Online pada 2020.

Peguam litigation AS Ryan Baker memberitahu Sky News bahawa dia tidak terkejut bahawa Depp menang secara keseluruhan kerana peguamnya melakukan “tugas besar” untuk menjejaskan kredibiliti Heard “berkali-kali”.

Kenyataan ringkas peguam Johnny Depp  berkata dakwaan Heard jelas “fitnah dan tidak disokong oleh sebarang bukti” dan bahawa mereka “sangat berterima kasih kepada juri atas pertimbangan teliti mereka”.

Mereka menambah mereka “benar-benar berbesar hati” untuk bekerjasama dengan Depp dalam kes itu dan bahawa “kini masanya untuk membuka halaman dan melihat ke masa depan”.

Like Facebook dan follow Twitter kami sekarang!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *