Gunung Berapi Bulusan Meletus di Filipina

Sebuah gunung berapi di timur Filipina memuntahkan asap hitam pada hari Ahad, menyebabkan pihak berkuasa mengarahkan pemindahan dari bandar yang dilitupi asap manakala pihak berkuasa memberi amaran kemungkinan letusan akan berlaku lagi.

Asap Tebal Kelihatan Meletus. Gambar: Bangkok Post

Letupan dari gunung berapi Bulusan di wilayah luar bandar Sorsogon berlangsung kira-kira 17 minit, menyebabkan kepulan asap berwarna kelabu meletus setinggi sekurang-kurangnya satu kilometer, menurut Institut Vulkanologi dan Seismologi Filipina.

Sebagai tindak balas, pihak berkuasa menaikkan amaran kepada satu pada sistem 5 peringkat, menunjukkan “low-level unrest”.

Institut itu berkata abu menjejaskan dua bandar di Sorsogon, kira-kira 500 kilometer ke selatan ibu kota Manila, tetapi tiada laporan segera mengenai kecederaan.

Di bandar Juban, dua kampung mengalami “keterlihatan sifar” akibat asap tebal dan sebuah trak bomba dikerahkan untuk membersihkan kawasan itu, kata kakitangan pejabat bencana Dennis Despabiladeras.

“Pemindahan sedang berjalan di sana, tetapi keutamaan kami adalah warga emas dan mereka yang menghidap asma,” katanya.

Pihak berkuasa lapangan terbang Manila berkata tiada penerbangan terjejas akibat letusan itu setakat ini, walaupun begitu juruterbang telah diberi amaran untuk tidak mendekati kawasan itu.

volcanoes, filipina, debu gunung berapiDebu Kelihatan Melitupi Seluruh Kawasan. Gambar: Bangkok Post

Pihak berkuasa mengingatkan penduduk bahawa kemasukan ke dalam radius empat kilometer di sekitar gunung berapi adalah dilarang dan menasihatkan mereka yang tinggal di sebelahnya supaya berhati-hati “kerana peningkatan kemungkinan letusan freatik secara tiba-tiba dan berbahaya”.

Penduduk berhampiran lembah dan sungai turut diarah berwaspada terhadap aliran lumpur dan sungai sekiranya hujan lebat berlaku.

Gunung berapi Bulusan menjadi aktif sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dengan beberapa letusan serupa direkodkan pada 2016 dan 2017.

Filipina terletak di “Ring of Fire” Pasifik yang aktif secara seismik dan mempunyai lebih 20 gunung berapi aktif.

Sumber Berita Bangkok Post

Like Facebook dan follow Twitter kami sekarang!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *